29.11.07

Yhä ilmassa

Iltalehti:

Janne Ahonen on nuoren pojan kunnossa

SINIVALKOISIN SIIVIN Janne Ahonen pääsi ihastelemaan Suomea ilmasta kahden lentokapteenin välistä. Vasemmalla vastuuvuorossa ollut Perttu Halmetoja ja oikealla Mikko Pajunen.

Janne Ahonen voitti ensimmäisen maailmancupkilpailunsa 16-vuotiaana Engelbergissä. Hän on hyppinyt maailman mäkiä sen jälkeen 14 vuotta ja voittanut henkilökohtaista olympiakultaa lukuun ottamatta kaiken mahdollisen.

90-luvun alussa mäet olivat menossa turvallisempaan suuntaan ja liitokyvylle annettiin arvoa. Nyt kaikki on muuttunut niin maailmancupsirkuksessa kuin Janne Ahosessakin. Vain into lentämiseen on jäänyt.

RUKALLA Mico-poika ja Tiia-vaimo kannustavat Jannea maailmancupin avauksessa.

Fysiikka

Kiitos painoindeksisäännön, "anoreksiapotilaat" ovat kadonneet mäistä. Ahoseen se ei ole vaikuttanut, sillä hän on aina ollut hyppääjäringin painavimmasta päästä. Talven kilpailupaino on 65 kiloa, nyt se on vielä 66.

- Kymmenen vuotta sitten sain syödä päivässä yhtä monta hampurilaista kuin nyt saan syödä tomaatteja, Ahonen hymähtää.

- Aikuisen miehen vartaloa on vaikea pitää nuoren pojan muotissa.

Fyysiseen kuntoon iän kertyminen ei ole vaikuttanut ainakaan negatiivisesti. Ahonen on jopa parantanut fysiikkatesteissä viime vuosina, mikä on kova juttu. Marraskuussa hän teki toiseksi kovimman tuloksensa ponnistusarvoissa. Vain ennen kautta 2001-2002 hän ponnisti paremmin.

- Silloin kausi meni huonommin kuin ikinä. Kun oli liikaa voimaa, lähdin hyppyriltä ihan väärään suuntaan.

Mäet

Ahonen nauttii muiden hyppääjien tavoin niin sanotuista vanhan profiilin mäistä. Nykymuoti kuitenkin sanelee mäistä sellaiset, että ne sinkauttavat hyppääjän nopeasti ylös ja sitten nopeasti alas. Näin kilpailijat päätyvät parin metrin säteelle toisistaan.

- Hyvän ja huonon hypyn ero jää minimaaliseksi. Ei meistä kukaan niistä tykkää, mutta me ollaan vain hyppääjiä. Ei meitä tarvitse kuunnella.

Uudenlaiset mäet ovat myös vaarallisia, sillä korkealla joutuu helposti olosuhteiden armoille. Eivätkä kelit ole muuttuneet ainakaan talviurheilun kannalta ainakaan positiivisempaan suuntaan.

Yhden myönteisen asian Ahonen uusista mäistä löytää.

- Katsojan silmään ne ovat varmaan hienoja.

Välineet

Monot ja kypärät eivät ole Ahosen uran aikana kokeneet suuria muutoksia, mutta pukua on leikelty ja mallailtu moneen otteeseen. Pienentämällä pukuja vietiin niistä liito-ominaisuuksia pois. Siten hyppääjän oma vaikutusvalta hypyn onnistumiseen kapeni.

- Ennen liitävällä puvulla pystyi taistelemaan, vaikka olosuhteet eivät olisi olleet parhaat. Nyt hyppää hyvin, jos olosuhteet ovat kunnossa, ja huonosti, jos ne eivät olet.

Ei kommentteja: