29.12.07

Paineet harteilla

Iltalehti kirjoittaa:

Suomen menestys mäkiviikolla on Janne Ahosen varassa.


VALOPILKKU Janne Ahosen odotetaan tuovan menestystä mäkimaajoukkueen taivallukseen.

Suomalaisten mäkimenestys alkukaudesta on ollut alavireistä. Janne Ahonen on kuudennella sijallaan ainoana suomalaisena kymmenen parhaan joukossa maailmancupissa. Hän on myös ainoana sinivalkoisena kiivennyt henkilökohtaisessa kilpailussa palkintopallille.

- Tavoitteena on, että joka kilpailussa olisi yksi hyppääjä kuuden, kaksi kymmenen ja kolme viidentoista joukossa, päävalmentaja Tommi Nikunen linjaa joukkueen Saksan-Itävallan mäkiviikon tavoitteita.

"Ei paineita"

Käytännössä Suomen joukkueen menestyspaineet on jälleen kasattu yhden miehen harteille, vaikka nelinkertainen mäkiviikon voittaja (vuosina 1999, 2003, 2005 ja 2006) Ahonen ei sitä myönnäkään.

- Minulla ei ole minkäänlaisia paineita. Tässä tilanteessa minulla ei ole mitään hävittävää, vain voitettavaa, Ahonen vakuuttelee.

- Voi tulla vain positiivisia yllätyksiä. Olen joulumielellä, eli ihan hyvällä mielellä, Ahonen kertoo tunnelmistaan mäkiviikon kynnyksellä.

Morgenstern ennakkosuosikki

Itävallan Thomas Morgenstern on hallinnut tämän kauden maailmancupia suvereenisti. Morgenstern on voittanut kauden seitsemästä henkilökohtaisesta mäkikisasta kuusi.

Itävaltalaisen edelle ovat tällä kaudella ponnistaneet ainoastaan Sveitsin Andreas Küttel ja Itävallan Gregor Schlierenzauer, jotka kiilasivat Morgensternin ohi Engelbergin suurmäessä viime sunnuntaina.

- Onhan Morgenstern nyt muutaman kisan voittanut. Jos joku voittaa pari kisaa peräkkäin, heti mietitään, onko hän voittamaton. Kyllä ihmisen muisti on lyhyt, Ahonen päivittelee.

- Samaa leipää hän syö kuin muutkin.

Kunto arvoitus

Siinä missä Ahonen on jo 15 vuotta tottunut ottamaan uuden vuoden vastaan Keski-Euroopan maisemissa, joukkueen ikähaitarin toisessa päässä on mäkiviikon ensikertalainen, vasta 17-vuotias Ville Larinto.

- En ole ohjeistanut tai kouluttanut häntä mitenkään. Tietysti nuori mies katsoo, mitä kokeneemmat tekevät. Niin tein aikoinani itsekin, Ahonen muistelee.

Mäkiviikolla menestykseen tottuneen Ahosen tavoitteena on tänäkin vuonna näyttää nuoremmilleen, miten ponnistetaan joka kilpailussa viiden joukkoon. Lopputuloksissa konkarikotka tavoittelee sijoitusta kolmen joukossa.

- Niin kauan kuin tätä hommaa tekee, tavoitteiden pitää olla korkealla, Ahonen muistuttaa.

Tämän hetken kunto on miehelle itselleenkin arvoitus.

- En ole hypännyt viikkoon, Ahonen kuittaa asian.

Ei kommentteja: