5.1.08

Iltasanomat:

Kilpailukaverit kertovat:

Tällainen mies on Janne Ahonen

Tommi Nikunen, Suomen mäkijoukkueen päävalmentaja:

"Lahden Karpalon mäillä näin Jannen ensimmäisen kerran hyppäävän ja annoin lempinimen liitäjä. Se on ollut joskus 1980-luvun lopulla. Sitten olimme samassa joukkueessa Salpausselän kisoissa. Siihen aikaan siellä sai vielä hypätä seurajoukkue, jossa olivat Niemisen Toni, minä ja Janne. Olimme kolmansia siinä kisassa ja meitä otti kauheasti päähän, että se Ahonen oli otettu joukkueeseen, kun se veti ihan kummulle ja olisimme ilman sitä olleet parempia."

Matti Hautamäki, Janne Ahosen kilpakumppani jo vuosien ajan:
"Oisko ollut 1994 tai 1995 kun tapasin Jannen ensimmäisen kerran. Olimme Rovaniemellä ensilumen kisoissa. Minä edustin silloin vielä Haukiputaan Veikkoja, ihan pikkupoika olin siellä. Kun pukukoppiin pamahti yhtä aikaa Toni Nieminen ja Janne Ahonen, niin kyllä siinä seurakaverin kanssa nöyrästi kumarrellen lähdettiin. Että oli niin kovia nimiä samassa tilassa, että täytyi lähteä pois. Kun lähdettiin pois, kaveri kompastui Niemisen Tonin varustekassiin. Siitähän riitti juttua koko illaksi. Kyllä se on jännä juttu miten se homma muuttuu. Kun ei itse kiertänyt maailmancupia, palvoi niitä jätkiä, mutta nyt kun ollaan täällä, huomaa että kavereitahan ne ovat."

Janne Väätäinen, entinen maajoukkuehyppääjä ja nykyinen maajoukkueen kakkosvalmentaja:
"Muistan kun olimme Garmischissa 1995 ja Janne otti ensimmäisen voittonsa siellä. Puun oksia kasvoi rännin yläpuolella ja sieltä tippui räntälunta ladulle. Lepistön Hannu teki protestin ja Janne sai uusia suorituksensa, mutta hän oli niin pettynyt ja vihainen, että ilmoitti että hän ei v...tu lähde tonne mäkeen enää kertaakaan. Kuitenkin hän meni, käytti uusinnan hyödykseen ja voitti sen kisan. Just vähän aikaa sitten naureskelimme sitä, että on se mies kuitenkin aika paljon rauhallisempi nykyään. Joulukuussa 1992 lähdimme yhtä aikaa ensimmäistä kertaa maailmancupiin ulkomaille. Molemmat olimme nuoria, mutta kyllä Janne oli vielä enemmän poikanen. Janne oli 15, minä olin 17, eikä vielä ollut tietoa pahasta maailmasta. Kun tarkemmin miettii, aika huikea on tuo ura. H...vetin kova jätkä."

Arttu Lappi, Ahosen kilpakumppani jo vuosien ajan:
"Ensimmäisen kerran olin ulkomailla maailmancupin kisassa Oslossa keväällä 2002 ja olin Jannen kämppäkaverina. Minä olin 17. Juteltiin siinä kaikennäköisiä asioita, kuten että ottaako (päävalmentaja Mika) Kojonkoski minut lentomäkeen Planicaan. Janne siinä vähän pelotteli minua, että millainen Planican mäki on ja kertoi millainen hänellä oli ollut ensimmäinen reissu lentomäkeen."

"Jannella itsellään oli ollut näyttöjen perusteella mahdollisuus päästä Planicaan 15- tai 16-vuotiaana. Häntä ei kuitenkaan valittu ja se oli harmittanut valtavasti. Vuotta myöhemmin hän oli päässyt ja silloin oli pelottanut valtavasti ja oli tullut mieleen, että onneksi ei päässyt vuotta aiemmin."

Martin Schmitt, Ahosen kilpakumppani jo vuosien ajan:
"Minulla olisi hänestä useitakin tarinoita, mutta ne ovat sellaisia, etten voi kertoa niitä. Hän on vähäsanainen, hän ei lähesty muita, mutta sellainen olen itsekin. Kilpailijana hän on reilu eikä yritä tornissa mitään psykotemppuja. Olin hänen kanssaan kahdestaan viimeisenä tornissa Salt Lake Cityn olympialaisten (2002) joukkuekisassa. Silloinkin tunnelma oli reilu ja ystävällinen."

Ville Kantee, entinen mäkimaajoukkueen jäsen ja nykyinen mäkijoukkueen huoltopäällikkö:
"Ennen kuin Janne ottaa käyttöön yhdenkään tehtaalta tulleen suksen, monon tai muunkaan tavaran, se hiotaan viimeisen päälle kuntoon ja Jannelle sopivaksi. Janne sanoo itsekin, että tämä hänen tuunaamisensa saattaa vaikuttaa jopa sairaalta, mutta se kertoo miehen tekemisen meiningistä. Kaikki tehdään viimeisen päälle. Hänellä on omassa autotallissaan kaikki mahdolliset välineet varusteiden tuunaamiseen. Kun vertaan itseeni hyppääjänä, olen vasta huoltomiehenä tajunnut Jannea seuratessani, miten pienillä jutuilla omaa hyppäämistään voi viedä eteenpäin pitämällä välineistään huolta."

Gregor Schlierenzauer, Ahosen kilpakumppani:
"Tapasin hänet ensimmäisen kerran ensimmäisessä maailmancupin kisassani. Hän on reilu kilpailija. Hän on ollut pitkään yksi idoleistani, mutta en ole koskaan varsinaisesti keskustellut hänen kanssaan."

Ei kommentteja: