29.3.08

Janne Ahosen ympyrä sulkeutui Rukalla


Iltasanomat:

Eihän sen ihan näin pitänyt päättyä. Janne Ahonen päätti kyllä huikean uransa mäkihypyn suurmäen SM-kultaan, mutta vääränä päivänä. Yhden kaikkien aikojen parhaan mäkimiehen piti lauantaina hypätä viimeisenä miehenä SM-kultaan yleisömeren hurratessa.

Mäkihypyn rakas vihollinen tuuli päätti kuitenkin puuttua peliin. Vielä perjantaina Kuusamon Rukalla päästiin hyppäämään kansallinen kisa hyvissä olosuhteissa, mutta lauantaina navakka tuuli teki hyppäämisestä mahdotonta, ja suurmäen SM-kisa jouduttiin perumaan.

Päätös tarkoitti, että SM-mitalit jaettiin kansallisen kisan tulosten perusteella. Ahonen voitti kisan ylivoimaisesti, joten mäkikotkan ura sai ansaitsemansa päätöksen.

- Tasan viisitoista vuotta sitten voitin ensimmäisen SM-kultani Rukalla samalla tavalla. Nyt ympyrä sulkeutui, Ahonen sanoi.

Kun Ahonen ilmoitti lopettavansa uransa viime viikon keskiviikkona, ilmoitti hän ahtavansa itsensä täyteen lauantaina. Mäkihyppääjien kun pitää olla tarkkoja linjoistaan. Nyt tuota "rasitetta" Ahosella ei enää ole.

- En ole vielä miettinyt, mutta pitäähän sitä syödä, Ahonen vastasi kysymykseen, mitä hän aikoi syödä.

Joka tapauksessa Ahonen pysyttelee Rukalla tiistaihin asti.

- Joo, jään syömään ja ehkä vähän juomaan.

Vielä yksi kisa

Ahosella on edessään vielä yksi kilpailu heinäkuussa, kun hän järjestää jäähyväiskilpailunsa Lahdessa. Vielä lauantaina Ahonen ei ollut varma, aikooko hän hypätä ennen viimeistä kilpailua.

- Luulen, että tulee käytyä sen verran, että pysyn pystyssä.

Urheilua 30-vuotias Ahonen ei aio jättää. Tähtäimessä on Euroopan mestaruus - kiihdytysajossa. Ahonen päristelee siinä topfuel-luokassa.

- Aiemmassa luokassa voitin kaiken mahdollisen.

Siviilipuolella Ahosella on maahantuontiyritys entisen yhdistetyn kilpailijan Jari Mantilan kanssa, joten tyhjän päälle Ahonen ei jää.

- Ihan ookoo. Tulevaisuudessa toivottavasti vielä parempi, kun Jarin ei tarvitse tehdä kaikkea yksin, Ahonen kuvaili firman tilannetta.

Normaali kevätfiilis

Ahonen kertasi Rukalla, että lopettamispäätös alkoi muhia viime syksynä. Lopullisesti päätös alkoi varmistua, kun hän voitti mäkiviikon viidettä kertaa. Saavutus, johon kukaan muu ei ole pystynyt.

- Päätös ei sinänsä ollut vaikea, hän sanoi.

Ahonen sanoi, ettei hän vielä oikein ymmärrä uran olevan nyt ohi.

- Nyt on lähinnä normaali kevätfiilis. Tulevat viikot eivät vielä muuta paljon, koska olisin muutenkin kotona. Kesälläkin olisin muutenkin kotona, mutta nyt ei tarvitse treenata. Katsotaan, kun seuraava talvi tulee, ja istun sohvalla katsomassa, kun kaverit hyppäävät mäkeä.

Ahonen aloitti maailmancupin kiertämisen 1992. Ensimmäisen kerran hän hyppäsi maailmancupin kisassa Ruhpoldingissa, jossa tuloksena oli hänen mukaansa "huono sija".Sen jälkeen huonoja sijoja on kertynyt hyviä vähemmän. Huikean uransa aikana Ahonen voitti 19 arvokisamitalia, maailmancupin kaksi kertaa ja nousi maailmancupissa palkintopallille yli sata kertaa. Siihen päälle vielä viisi Keski-Euroopan mäkiviikon voittoa.

Ei ihme, että jopa yleensä hieman kyyniset urheilutoimittajat antoivat Ahoselle aplodit, kun hän poistui viimeisestä lehdistötilaisuudestaan mäkihyppääjänä.

Ei kommentteja: